Міжнародний день людей з обмеженими можливостями та робота ПМГ над соціальною інклюзією

Сьогодні, 3 грудня, весь світ відзначає Міжнародний день людей з обмеженими можливостями, що спрямований на просування прав та добробуту людей з обмеженими можливостями у всіх сферах!

Глобальний екологічний фонд та Програма малих грантів приділяють значну увагу вирішенню глобальних екологічних проблем, виділяючи важливим аспектом діяльності соціальну інклюзію. Проект Програми малих грантів ПРООН-ГЕФ в Україні "Розширення можливостей людей з особливими потребами через застосування сучасних інструментів соціальної інклюзії та жіночого лідерства на засадах збалансованого розвитку в Україні”, направлений на створення та впровадження оптимальної моделі соціальної інклюзії, яка б дозволила людям із особливими потребами стати активними та рівноправними членами суспільства.

350 учасників, 490 науковців, дискусії, присвячені реалізації гарантованих Європейською Соціальною Хартією прав людей з інвалідністю на освіту: початкову, середню, професійну, вищу, а також на їх реабілітацію в рамках Щорічної ХІХ Міжнародної науково-практичної конференції "Інклюзивне освітнє середовище: проблеми, перспективи та кращі практики", яка проходила в Університеті "Україна" 20-21 листопада стануть важливим підґрунтям для розробки практичних інструментів, які дозволять розширити можливості людей з особливими потребами.

Цінним є експертний досвід університету "Україна", одного з партнерів проекту, щодо інклюзивного та соціально реабілітаційного туризму, набуття навичок компенсаторного підходу при розробці нового туристичного продукту, які будуть використані для розробки практичних рекомендацій для громад, місцевих органів влади та національних парків. Соціальна інклюзія охоплює широкий спектр стратегій і ресурсів, які орієнтовані на ті групи населення, які перебувають у складній життєвій ситуації. Важливими аспектами концепції соціальної інклюзії є – цінування, визнання і повага до кожної людини та підтримка її розвитку; підтримка у прийнятті власних рішень; залучення до створення власного життєвого простору та матеріального добробуту.

“НІЧОГО ДЛЯ НАС БЕЗ НАС” – основне гасло команди проекту, яке наголошує, що люди, як потребують підтримки та допомоги суспільства, у той же час мають бути суб’єтами власної життєтворчості. І саме питання включення людей з особливими потребами в екологічну дружню діяльність, підготовка пропозицій до моделей соціального підприємництва, за спільних дій науковців, громадськості, місцевої влади, вирішуватися в рамках проектної діяльності.

Крім того, сьогодні, 3 грудня, в рамках проекту «Гарденотерапія як ефективний інструмент соціального включення та реабілітації для людей з обмеженими можливостями», що реалізує громадська організація «НАМ НЕБАЙДУЖЕ», розпочалося монтування лабораторії з гарденотерапії на території Комунального закладу вищої освіти «Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія» Запорізької обласної ради, урочисте відкриття якої заплановане на 9 грудня.