ГЕФ ПМГ В УКРАЇНІ: МІСЦЕВІ ВІДПОВІДІ НА ПРОДОВОЛЬЧУ КРИЗУ

Війна в Україні завдала значних збитків та втрат в ключових населених пунктах, поширилася на сільськ у місцевість та спричинила масове переміщення населення. Станом на середину травня понад 5,6 мільйона людей були змушені покинути свої будинки та поїхати за  кордон в пошуках безпечного місця для життя. Ще понад 8 мільйонів є внутрішньо переміщеними особами. Воєнні дії розвиваються дуже швидко і залишається надзвичайно важко передбачити розвиток конфлікту та його вплив на життя, засоби до існування, продовольчу безпеку та харчування.

Зрозуміло, що війна призвела до масової продовольчої кризи, що погіршується. Вона вже значно погіршила ситуацію в період сільськогосподарського вегетаційного сезону через фізичні обмеження доступу та пошкодження будинків, виробничих фондів, сільськогосподарських угідь, доріг та іншої цивільної інфраструктури. Невідомо, чи зможе Україна збирати врожай існуючих культур, висаджувати нові чи підтримувати тваринництво в міру розвитку воєнних дій. Оскільки небезпека зберігається, а як місцеві, так і національні ланцюги поставок порушуються, населення, ймовірно, буде все більше відчувати продовольчу кризу, так як результат - голод та недоїдання.

Основні проблеми включають:

• зрив озимих та весняних посівів;

• наявність робочої сили в сільському господарстві, на яку впливає переміщення;

• доступ і наявність сільськогосподарських ресурсів, зокрема палива;

• порушення логістичних та продовольчих ланцюгів;

• обмеження доступу до сільськогосподарських угідь;

• пошкодження посівів внаслідок бойових дій, особливо в період вегетації навесні;

• руйнування активів та інфраструктури продовольчої системи.

Ці занепокоєння поширюються на всю сільськогосподарську діяльність дрібних власників та агробізнесів. Обидва – критичні для продовольчої безпеки України.

Місцеві сталі рішення задля продовольчої безпеки в Україні

Для мільйонів людей в Україні, заблокованих у зонах активних військових дій та розташованих у притулках для ВПО, головним питанням виживання стало: коли зявиться наступна можливість поїсти? Таким чином, надзвичайно важливо забезпечити використання сільськогосподарських угідь у відносно безпечних регіонах місцевими дрібними власниками та агробізнесом.

Нараз ГЕФ ПМГ в Україні підтримує ініціативи місцевих громад щодо забезпечення продовольчої безпеки. Наприкінці березня та на початку квітня місцева мережа ОГС «Зелена Житомирщина» провела серію мікроініціатив із забезпечення насінням та розсадою місцевих жителів та ВПО у віддалених районах поліського ландшафту. Завдяки спільним зусиллям ПМГ, місцевої влади, бізнесу та активістів насіння овочів отримали понад 300 місцевих жителів, у тому числі 60 ВПО, а також понад 230 малих домогосподарств повністю забезпечені насінням. Крім того, ініціативи сприяли переходу місцевих жителів на стале сільськогосподарське виробництво. Застосування агроекологічних принципів допомагає громадам адаптивно реагувати на зміни навколишнього середовища. Це включає підтримку методів сталого управління землею, біорізноманіття, переробки відходів, органічного землеробства та боротьби зі шкідниками за допомогою природних механізмів.

У відповідь на війну ГЕФ ПМГ виділяє грантове фінансування в розмірі 250 000 доларів США в рамках своєї 7-ї операційної фази для подолання соціально-економічних та екологічних наслідків війни. Ці кошти будуть використані для надання допомоги громадам на швидке відновлення відповідно до Програми ПРООН з підвищення сталості та відновлення в Україні. Фінансування підтримає заходи проектів, які націлені на «зелене» відновлення, дружні до довкілля рішення, адаптацію на рівні громад, покращення засобів до існування та їх диверсифікацію, а також на соціальну інклюзію. ГЕФ ПМГ збирається продовжувати надавати підтримку місцевим громадам у їхніх зусиллях щодо забезпечення продовольчої безпеки під час війни, розвитку сталого сільського господарства та адаптації до зміни клімату.

Фото: Укрінформ, Андрій Кудабеков/Censor.net, ГЕФ ПМГ Україна