Досвід Ірпеня у запровадженні енергоефективного вуличного освітлення

Проблема зміни клімату є однією із найгостріших проблем людства. Подальше підвищення температури призведе до катастрофічних наслідків – зникнення видів флори та фауни, нестачі води та продуктів харчування, розповсюдження хвороб. Наразі існують такі основні способи зменшення парникових газів в атмосфері: зменшення споживання енергії, підвищення енергоефективності та перехід на альтернативні джерела енергії. Якщо встановлення альтернативних джерел енергії потребує значних фінансових витрат, то підвищення енергоефективності є значно доступнішим заходом, який не тільки дозволяє суттєво знизити викиди парникових газів, а ще й заощадити значні кошти.

Важливим кроком на шляху енергозбереження є інноваційний підхід до вирішення проблеми енергозбереження. За статистикою, значна кількість витрат електроенергії припадає на освітлення. Сьогодні електроенергія є необхідною складовою нашого життя, але її отримання традиційними шляхами є екологічно небезпечним і витратним, за рахунок споживання таких видів палива як вугілля і природний газ, які є вичерпними.

Показати, як це можна зробити практично спільними силами місцевої громади та влади, - саме за це поставив собі за мету проект Програми малих грантів Програми розвитку ООН та Глобального екологічного фонду ПРООН/ПМГ ГЕФ «Енергоефективне вуличне освітлення для місцевих громад». Так, представниками проекту спільно з Ірпінською міською радою було запропоновано продемонструвати переваги використання енергозберігаючих систем освітлення через заміну ламп розжарювання на енергозберігаючі світлодіодні лампи по вулиці Гостомельське шосе. Так, за підтримки проекту ПМГ ПРООН/ГЕФ було закуплено 352 світлодіодні світильники, та силами комунального підприємства міста проведена робота по реконструкції зовнішнього освітлення. Новизною впровадження проекту є застосування високоефективних світлодіодів з високою світловою віддачею і терміном експлуатації. Це дозволить використовувати в системі вуличного освітлення міста світлодіодні світильники, що перевершують за економічністю та довготривалістю роботи газорозрядні лампи, і мають ККД 95-98 % на відміну від газорозрядних ламп (ртутних і натрієвих), ККД яких – 45-50 %.

Щодо вибору об’єкту слід відзначити, що Гостомельське шосе є однією з основних артерій міста, яка з’єднує м. Ірпінь з європейським маршрутом E373.

Результатом проекту стане зменшення споживання електроенергії на 40%, та відповідно економією бюджетних кошів, демонстрація переваг використання енергоефективного обладнання для громади міста, отримання так званих супутніх переваг від впровадження низьковуглецевої енергетики – покращення безпеки містян та дорожнього руху.

Реалізація проекту матиме як локальний, так і глобальний ефект. З одного боку продемонструє шляхи вирішення місцевих питань - підвищення рівня енергоефективності, сприятиме популяризації заходів з енергоефективності в громаді, поступовому зменшенню використання
неефективних систем освітлення, як в громадських місцях, так і власних домівках. А з іншого боку стане внеском громади м. Ірпінь у вирішення глобальної проблеми зміни клімату.

То ж світлих та енергоефективних шляхів, мешканці та гості міста, заради майбутнього.