Жінки Радомильщини роблять добрі справи проти поширення епідемії коронавірусу

Одна мить і наше звичайне життя змінило форми і усталені рамки, змінилися підходи до спілкування, поведінки, організації робочого місця та побуту. З’явилися нові поняття, які назавжди оселяться в нашому словнику і свідомості: COVID-19, пандемія, самоізоляція, карантин.

Радомишль – невелике містечко на Житомирщині, яке одне із перших стикнулося з хворобою, яка в цей час вже активно вирувала в Європі та Азії. Ситуація для місцевих медики була досить складною та непередбачуваною, оскільки епідемія  в Україні тільки набирала обертів, а оновлені медичні стандарти надання медичної допомоги хворим на COVID-19 запрацювали лише через два тижні.

Разом з цим громадські активісти не залишилися осторонь проблеми, не пішли на моральну самоізоляцію, а навпаки прийняли найбільший виклик сьогодення, як залишитися людьми, керуватися цінностями добра і любові, допомогти тим, хто опинився в біді.  Світовий досвід говорить, що саме жінки є носіями змін та  швидко адаптуються до життєвих викликів. Це підтвердила і Радомильщина. Громадською мережею «Зелена Житомирщина» за активної підтримки жінок-лідерів Ольги Ігнатової, голови громадської організації «Жінки за довкілля», Світлани Охотенко, директора Радомишльського психоневрологічного інтернату, Марини Дяченко, координатора Мережі, Любов Козленко, в.о. старости Іршанського старостинського округу, Світлани Нігородової, Національного координатора ПМГ ПРООН-ГЕФ в Україні, жінок-майстринь Валентини Зубленко, Антоніни Куцько, Ольги Некрашевич та Валентини Срібнюк створено жіночі групи самоорганізації  для допомоги медичним та громадським закладам міста та району.

Відтак, лише за 2 тижні жінками було пошито 300 захисних костюмів та  масок, які передані до  Радомишльського центру первинної медико-санітарної допомоги, Радомишльського психоневрологічного інтернату, Вишевицької амбулаторії загальної практики сімейної медицини, а також в села Ірша, Веприн та інші.

Особливо хотілося б відзначити молодь, яка активно долучилася до ініціативи боротьби з епідемією, зокрема під час проведення роз’яснювальної та інформаційно-просвітницької роботи щодо поведінки при посилених карантинних заходах, поширенні інформації МОЗ щодо особливостей допомоги літнім людям, контактів гарячих ліній щодо COVID-19 для Житомирської області.

Ми пропонуємо широкому колу громадськості долучатись до створення та діяльності груп самодопомоги. Це дозволяє підтримувати і розвивати соціальну згуртованість  у відповідь на виклик фізичного дистанціювання.