Як відбувається модернізація системи опалення дитячого табору в Луганській області

В ході реалізації проекту ГЕФ ПМГ «Підвищення енергоефективності громадських будівель Кремінського району Луганської області», що впроваджується ГО «Екологічний світ», було розроблено робочий проект, в якому були визначені параметри необхідні для модернізації системи опалення з використанням котлів на твердому паливі та обладнання для їх інтеграції та підключення до мереж корпусів дитячого табору. Наразі робочий проект проходить необхідні етапи погодження в державних установах. Важливо, що при проведенні підготовчих робіт до модернізації системи опалення були залучені охочі з числа ВПО, які мешкають в одному з корпусів цього табору.

Котельня для твердопаливних котлів розташовується у окремому приміщенні між корпусами, які будуть підключені до твердопаливних котлів у КУ «ПЗОВ «МРІЯ», розташованому за адресою: Україна, Луганська область, Кремінський район, м. Кремінна, вул. Санаторна, 25. Далі буде обрано та закуплено необхідне обладнання в тому числі і самі твердопаливні котли, після чого все це буде встановлено та підключено.

Наразі закуплено три твердопаливних котла піролізного типу потужністю 63 кВт кожний. Що дозволить опалити площу кожного корпусу 600 м2. Завдяки їх конструкції, спалювання здійснюється методом піролізу, під час якого відбувається повне розкладання деревини на горючий піролізний газ. Спалювання газу відбувається в окремій камері згоряння, розташованої в нижній частині котла. ККД твердопаливних котлів піролізного типу, в залежності від вологості деревини становить від 82 до 90%. Цей проект наочно демонструє переваги у використанні альтернативних джерел енергії.

Раніше приміщення цих двох корпусів КУ «ПЗОВ «МРІЯ» опалювалася старим газовим котлом, який споживав 13 м3 природного газу на годину. Опалювальний сезон складає 7 місяців, за які об’єм використання газу складав 49 тонн, що спричиняло викиди CO2 у розмірі 92,98 тонн. А за умови використання твердопаливних котлів при роботі на відходах деревини для опалювання приміщення викиди парникових газів скорочені на 13,40 тонн СО2!

Крім того, впровадження проекту дозволяє підвищити обізнаність громади з питань використання альтернативних джерел енергії замість спалювання природного газу, що є набагато ефективнішим та екологічно-дружнім.