Співпраця ГЕФ ПМГ Білорусі та України для соціальної інклюзії

Співпраця формату "Південь - Південь" задля ширшого впливу: команди ГЕФ ПМГ Білорусі та України об'єднують зусилля для соціальної інклюзії людей з обмеженими можливостями: 9-11 жовтня ми обмінялись досвідом у Мінську та Столінському районі.

Соціальна інклюзія набуває важливого значення не лише в житті громад України, але й громади Республіки Білорусь як на законодавчому, так і на локальному рівнях. Команда ГЕФ ПМГ, представники мережі "Зелена Житомирщина" та інших громадських організацій відвідали місто Столін Республіки Білорусь на предмет безбар’єрного середовища, зокрема відділення денного перебування для людей з інвалідністю старше 18 років. В смт. Речіца був відвіданий заклад освіти «Столинський державний районний центр корекційно-розвиваючого навчання і реабілітації» для дітей з інвалідністю від 3 до 18 років. Крім того, пізнавальним став інформаційно-навчальний Центр для людей з інвалідністю в м. Столін. Центр створений за підтримки ПМГ ГЕФ в Республіки Білорусь та місцевої влади. Результатом роботи Центру cтало створення творчої майстерні, цеху по випічці, зокрема робочих місць для людей з обмеженими можливостями, демонстраційний компонент проекту екологічного характеру, а саме опалення приміщення з використання енергії сонця. Цікавим стало дослідження та випуск путівника для людей з обмеженими можливостями по місту Столін щодо аналізу доступності та облаштування безбар”єрного середовища та інших зручностей в адміністративних та інших приміщеннях, будівлях, майданчиках тощо.

В рамках візиту були продемонстровані кращі проекти екологічного спрямування ПМГ ГЕФ в Столінському районі Республіки Білорусь, зокрема учасники відвідували Центр сільського розвитку та пілотну територію щодо створення умов для розширення обсягів збору використаної поліетиленової плівки, в рамках якого член громади має змогу здавати на вторинну переробку використану парникову плівку, а натомість отримувати кошти для придбання нової плівки для створення теплиць як елементу раціонального використання ресурсу та захисту навколишнього природного середовища. Одним із напрямів боротьби з процесами заболочення в Столінському районі стала сільськогосподарська меліорація в рамках впровадження проекту ПМГ ГЕФ «Ягоди Столінщини», який передбачає вирощування лохини на торфових ґрунтах з кислою реакцією ґрунтового розчину, а також використання системи крапельного зрошення. 

Результатом плідної роботи для представників ПМГ ГЕФ Республіки Білорусь та України, громадських організацій Республіки Білорусь та України став круглий стіл за підтримки Столінської районної державної адміністрації та місцевих громадських організацій щодо обговорення ідей та подальших напрямків співпраці, а також можливостей та напрямків реалізації стратегічної ініціативи ПМГ ПРООН-ГЕФ в сфері соціальної інклюзії та поширення кращих практик для інших країн.

Юрій Соловйов, національний координатор ГЕФ ПМГ в Білорусі: «Цей семінар демонструє приклади проектів, підтримуваних ПМГ, що ілюструють важливість співпраці Південь-Південь як необхідний інструмент для досягнення Цілей Сталого Розвитку ООН, особливо пов'язаних із екологічними та соціальними цілями. Знання та інновації громадянського суспільства та громад Білорусі та України можуть дати своєчасні та значні результати. Співпраця Південь-Південь сприяє прямому навчанню та налагодженню відносин між громадами країн, які стикаються з подібними викликами та працюють у подібних ситуаціях розвитку, для підвищення самостійності та обміну рішеннями та технологіями для подолання цих проблем. Ми віримо, що наші спільні перші кроки щодо реалізації інноваційної програми ПМГ для людей з обмеженими можливостями принесуть нове спільне бачення та підхід». 

 

Дізнайтеся більше у фотоісторії за посиланням - https://undpgefsgp.exposure.co/gef-sgp-belarus-and-ukraine