Спільна зустріч Національного керівного комітету, Молодіжної дорадчої групи та Технічної групи експертів

11 березня відбулася перша спільна зустріч Національного керівного комітету, Молодіжної дорадчої групи та Технічної групи експертів Програми малих грантів ГЕФ, яка зібрала разом більше ніж 30 учасників.

Офіційна частина включала вітальне слово від Директора Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Галущенка О.М. та Національного координатора ГЕФ ПМГ Нігородової С.А., представлення учасників, обговорення результатів роботи програми у 2020 році, а також завдань та перспектив ПМГ у 2021 році.

Зустріч приурочено до відкриття еколого-освітнього інформаційного центру «Екологічний простір», який створено за підтримки Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, ГО «Екологічний простір-2020» та БО «Центр громадянської освіти»  в рамках проєкту ГЕФ ПМГ «Молодь в дії! Розбудова спроможності та партнерств задля ефективного залучення молоді до кліматичних рішень». Центр стане місцем, де здійснюватиметься не тільки еколого-просвітницька діяльність, а й акумулюватиметься вся інформація про екологічні заходи та відповідні інновації Іванківського й Поліського районів; місцем для проведення ділових зустрічей; центром надання інформації про актуальну екологічну ситуацію в районах, діяльність природоохоронних установ, екскурсійні маршрути, а також місцем для втілення екологічних, науково-дослідних та творчих ініціатив.

Програма зустрічі включала візит до Інформаційного центру «Чорнобиль. Територія змін» та спілкування з Головою ГО «Прип’ять.сом» Сиротою О.Ю.. Центр відкрито у 2018 році за підтримки Державного агентства України з управління зоною відчуження, Програми розвитку ООН, ГЕФ ПМГ, низки громадських організацій та державних установ. Наразі центр відвідало більше 80 000 осіб, а основними його завданнями є підвищення рівня поінформованості населення щодо результатів регулярного радіоекологічного моніторингу навколишнього природного середовища; стану екосистем Київського та Житомирського Полісся; заходів щодо захисту населення від можливого впливу об’єктів зони відчуження та радіоактивного опромінення; перспектив та можливих шляхів сталого розвитку як зони відчуження, так і територій навколо зони, включаючи енергозберігаючі технології та відновлювані джерела енергії; результатів наукових досліджень, що проводяться в зоні відчуження; тощо.

Найбільш вражаючою частиною програми став навчально-ознайомчий візит до Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення. Учасники відвідали оглядовий майданчик ЧАЕС, місто Чорнобиль, безлюдне місто Прип’ять та території заповідника. Учасники ознайомилися з основними напрямками діяльності заповідника, вивчили особливості екосистеми, познайомилися з місцевою флорою і фауною, дізналися різні аспекти природоохоронної діяльності та отримали незабутні враження.

Від імені усіх учасників висловлюємо щиру подяку Чорнобильському заповіднику та ГО "Екологічний простір-2020" за запрошення та організаційну підтримку зустрічі.