Діймо за озон на дитячих таборах!

Озоновий шар є захисною оболонкою нашої планети, що стоїть на сторожі нашої безпеки від шкідливого сонячного випромінювання. А чи знаєте ви які саме речовини руйнують озоновий шар, та які способи його відновлення? А яким ж є вплив ультрафіолетового випромінювання на організм людини, та які існують способи захисту від нього? Для формування екологічно свідомого способу життя, що сприяє досягненню Цілей сталого розвитку ООН, ці питання важливо вивчати ще зі шкільного віку! 

Саме тому проект ПРООН/ГЕФ «Підвищення рівня обізнаності щодо захисту озонового шару та пом’якшення наслідків зміни клімату» організував дитячу акцію «Дій за озон!», що відбулась 10 червня в рамках проведення дитячого шкільного табору в місті Буча Київської області. 25 школярів початкових класів та 12 вчителів природничих предметів НВК «СЗОШ I-III ступенів – ЗОШ І-ІІІ ступенів» №4 отримали можливість в цікавому інтерактивному форматі дізнатись про:

1. Проблему зміни клімату, необхідність захисту озонового шару та Цілі сталого розвитку ООН.
2. Що таке озон, озоновий шар, ультрафіолетове випромінювання, озоноруйнуючі речовини тощо.
3. Роль озонового шару для нашої планети, причини його руйнування та способи відновлення.
4. Шкідливий вплив ультрафіолетового випромінювання на наш організм та способи захисту від нього.

Експерти проекту допомогли в доступній ігровій формі ознайомитись з цими питаннями: учні разом з вчителями зіграли в екологічну гру «Дій за озон», що була розроблена даним проектом і є першою в Україні, яка роз'яснює основи Монреальського протоколу, та в доступній інтерактивній формі навчає як ж щоденними діями захищати озоновий шар, та вливати на досягнення Цілей сталого розвитку! Крім того, діти інсценували екологічну казку «Озон і ми», під час якої дізналися про механізм утворення озону, про озоноруйнуючі речовини та важливість захисту від ультрафіолету. Під час заходу для дітей було проведено гру «Як це стосується озону» та створено інтерактивну дошку «Обіцянка Землі», де діти виготовили кольоровий відбиток своєї долоньки та написали коротку обіцянку, що робитимуть щодня для збереження довкілля.

Більше того, вчителі отримали змогу взяти участь у тренінгу з фасилітації гри «Цілі сталого розвитку: вивчай та досягай», по закінченню якого були нагороджені сертифікатами.

І, звісно ж, не обійшлось без подарунків: діти отримали бандани для захисту від сонця, екологічні ігри, браслети, набори для творчості та багато іншого. Акція пройшла надзвичайно цікаво та корисно, ми дякуємо всім за участь, а НВК №4 – за співпрацю, та чекаємо на наступні акції, адже далі – більше!

Акція «Дій за озон» була проведена в рамках грантової програми «Захист Землі від руйнування озонового шару та пом’якшення наслідків зміни клімату в Україні: спрямування на зміцнення потенціалу та підвищення обізнаності» проекту ПРООН-ГЕФ «Початкова реалізація прискореного вилучення з обігу гідрохлорфторвуглеводів (ГХФВ) в регіоні країн з перехідною економікою».