Центр безпеки і розвитку громади в м. Ірпінь відкрито!

Жити та навчати з урахуванням Цілей сталого розвитку ООН:

громада м. Ірпінь отримала нові знання та навички під час
тренінгу «Цілі сталого розвитку для всіх і кожного»

 

23 квітня 2019 року відбулося відкриття Центру безпеки і розвитку громад, який створено на базі Ірпінської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. художнього профілю №1 ім. А.С. Макаренка. Центр створено за підтримки Програми малих грантів Програми розвитку ООН та Глобального екологічного фонду. У заході взяли участь понад 50 учасників, серед яких представники місцевої влади та громадськості, освітяни м. Ірпінь, місцева поліція, представники міжнародних організацій, місцеве телебачення та друковані ЗМІ.

Метою проекту «Центр безпеки і розвитку громади» є розширення можливостей ініціатив громад у створенні безпечного довкілля, підвищення рівня екологічної та соціальної відповідальності. Поштовхом до реалізації проекту стала участь громади, місцевої поліції та міської влади міста Ірпінь у програмі ЄС «Розбудова довіри для зміцнення партнерства між поліцією та громадами».

Центр безпеки і розвитку громади створено на базі Ірпінської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. художнього профілю №1 ім.А.С.Макаренка, яка вже має досвід у підвищенні екологічної свідомості учнів у поєднанні з енергозберігаючою та ресурсоефективною системою управління. Так, на базі школи функціонує етнографічний музей-світлиця, що відображає культуру та побут малих громад Київщини ХІХ-ХХ століть. Саме в цьому приміщенні і створено Центр безпеки і розвитку громад, адже експонати музею-світлиці гармонічно вписуються у концепцію діяльності Центру та відображають раціональне використання природних ресурсів та дбайливе ставлення до природи нашими пращурами.

Центр обладнано інформаційними стендами, сучасним екологічно дружнім обладнанням для проведення тренінгів для педагогів та учнів, а також на базі Центру створено бібліотеку, де можна знайти інформаційно-просвітницьку та художню літературу щодо запровадження екологічно дружнього способу життя в громаді, практичні посібники щодо сталого розвитку громади, створення безпечного середовища (безпеки руху, виконання правил дорожнього руху, співпраці школи та поліції, попередження булінгу), поводження з відходами, запровадження енергоефективності в школі, дома, в громаді, практичні поради щодо збереження довкілля, розвитку зелених та паркових зон. До бібліотеки Центру передано близько 100 примірників створених за підтримки Партнерської мережі «Освіта в інтересах сталого розвитку» (www.ecoosvita.org.ua) та Програми малих грантів ПРОО/ГЕФ різноманітних екологічних ігор, які в доступній, невимушеній та інтерактивній формі допоможуть здобути необхідні знання та навички як дітьми, так і дорослими, що прагнуть якісних змін задля збереження та охорони навколишнього природного середовища та майбутнього нашої планети, починаючи з себе особисто, власної родини, класу, школи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Центр безпеки і розвитку громад в м. Ірпінь є можливо першим подібним центром в Україні. Ірпінський центр безпеки і розвитку громади стане гарним прикладом для наслідування, що важливо задля забезпечення чистого довкілля в своїх домівках, громадах, а найголовніше щасливих обличь дітей та їх батьків. До урочистого відкриття були залучені партнери проекту, а саме представники місцевої влади, зокрема в.о. мера м. Ірпінь Анастасія Попупсуй, депутати міської ради, керівництво освітнього та комунального секторів, представники Програми розвитку ООН в Україні, Офісу ООН з управління проектами в Україні, проекту ЄС «Підтримка реформи Національної поліції в Україні», Програми малих грантів ПРООН/ГЕФ, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, представники громадської мережі «Освіта в інтересах сталого розвитку», громадських організацій.

Дякуючи виступам партнерів, учасників та гостей, можна було поринути в атмосферу кращих практик щодо запровадження якісної освіти упродовж життя, запровадження підходів щодо життя в громаді з використанням принципів сталого розвитку, тобто такого способу життя, який дозволяє спільно будувати теперішнє заради майбутнього, зокрема підтримуючи та оберігаючи навколишнє природне середовище та середовище громадське, в тому числі зміцнюючи довіру між поліцією та громадою.

В рамках урочистого відкриття було проведено мистецьку акцію «Я люблю свою Ірпінську громаду: сталу, відповідальну, безпечну, екологічно чисту, енергоефективну, зелену…», під час якої учні запрошували гостей до створення спільних творів мистецтва на мольбертах, а також було організовано флеш-моб «Я і моя громада», «Я люблю Ірпінь» та висадку «Алеї довіри» за участі представників міжнародних організацій, громади, педагогів, місцевої влади та поліції.

Другою частиною заходу став тренінг для вчителів «Цілі сталого розвитку для всіх і кожного» під якого освітяни м. Ірпінь, опанували новітню українську розробку, націлена на педагогів, щодо практичної реалізації Цілей сталого розвитку та використання отриманих знань в рамках формальної та неформальної освіти. Цілі сталого розвитку були запроваджені Організацією Об’єднаних Націй та є дороговказом для всього людства, як жити до 2030, так щоб зберегти нашу планету, для нащадків, а також як навчати та виховувати молоде покоління, запроваджуючи якісну освіту для Всіх.

Під час тренінгу учасники ознайомилися та вивчили нові інтерактивні інструменти (презентації, ігри, квести тощо), зокрема методики та підходи для запровадження якісної освіти упровадж життя, а також отримали сертифікати за результатами навчання.

Що таке Цілі сталого розвитку?

Цілі сталого розвитку (ЦСР) – ключові напрямки розвитку, яких на сьогодні дотримуються всі країни світу, і включають 17 цілей і 169 конкретних завдань. ЦСР – це заклик до дій, спрямованих на те, щоб подолати бідність, захистити планету і забезпечити мир і процвітання для всіх людей у світі. Перелік ЦСР був офіційно затверджені в 2015 році на Саміті ООН з питань сталого розвитку.

Дізнайся більше за посиланням: 

http://www.ua.undp.org/content/ukraine/uk/home/sustainable-development-goals.html

 

Чому освітяни опановували нові світові підходи саме з використання гри «Цілі Сталого Розвитку (ЦСР): вивчай та досягай»?

Гра, створена за підтримки Програми малих грантів ПРООН/ГЕФ, допомагає у простій та доступній формі зрозуміти що таке ЦСР, як вони впливають на наше життя і що ми можемо зробити у повсякденному житті для того, щоб досягнути 17 ЦСР до 2030 року.

Кожен із нас є маленькою цеглинкою для побудови справедливого, гармонійного, безпечного життя світу, а маленькі кроки є частиною великих змін!

 

     Дізнайтесь більше про Ціль №4: "Якісна освіта" тут: 

http://www.ua.undp.org/content/ukraine/uk/home/sustainable-development-goals/goal-4-quality-education.html 

http://sdg.org.ua/ua/pro-hlobalni-tsili/quality-education